Nieuwe Regels voor Langdurige Zorg in 2025: Een Financieel Overzicht

Per 2025 zijn er verschillende belangrijke wijzigingen in de regelgeving voor langdurige zorg geïntroduceerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze veranderingen, die voornamelijk van financiële aard zijn, zijn samengevat in een onlangs gepubliceerde informatiekaart door de NZa. Hier volgt een overzicht van de meest in het oog springende wijzigingen.

1. Macrobedrag Contracteerruimte

Het macrobedrag voor de contracteerruimte voor zorg in natura (zin) en het persoonsgebonden budget (pgb) is vastgesteld op €37.257 miljoen. Hiervan is €32.686 miljoen gereserveerd voor de zorg in natura en €4.225 miljoen voor het pgb. Voor herverdelingsmiddelen is €347 miljoen beschikbaar gesteld.

2. Verdeelmodel Budgettair Kader

Het verdeelmodel voor het budgettair kader is aangepast. Een opvallende wijziging is de verhoging van het maximale negatieve effect tussen jaren van 0,5% naar 1%. Daarnaast zijn nieuwe categorieën voor kostendrijvers zoals intramurale behandeling en dagbesteding toegevoegd. Laag volume hoog complexe zorg (LVHC) wordt niet langer beschouwd als een sturingsmogelijkheid voor zorgkantoorhouders.

3. Leegstand Deeltijdverblijf

Het percentage leegstand voor deeltijdverblijf is verhoogd van 18% naar 25%, gelijk aan het percentage voor logeren. Hierdoor wordt het bezettingspercentage voor deeltijdverblijf verlaagd van 82% naar 75%.

4. Meerzorg voor Beveiligde Zorg

Vanaf 2025 mogen cliënten die in aanmerking komen voor zzp-meerzorg deze zorg ook ontvangen in combinatie met beveiligde zorg op niveau 2 en 3. Deze wijziging is eveneens van toepassing op klinisch intensieve behandeling (kib), mits aan de voorwaarden van de betreffende beleidsregels wordt voldaan.

5. Nieuwe Doelgroepen voor Gespecialiseerde Zorg

Verzekerden met dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-Zep) en zeer ernstige gerontopsychiatrische aandoeningen (GP+) zijn toegevoegd aan de Beleidsregel voor gespecialiseerde zorg. Dit leidt tot vier nieuwe prestaties met bijpassende maximumtarieven, wat de inkoop en bekostiging van deze zorg uniformer en passender maakt.

6. Kostenonderzoeken en Herijkingen

Diverse kostenonderzoeken hebben geleid tot aanpassingen in de beleidsregelwaarden. Onder andere voor de geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen (gzsp) zijn de prestaties opnieuw beoordeeld en aangepast. Ook voor prestaties binnen de Wet zorg en dwang (Wzd) en crisiszorg zijn herijkingen doorgevoerd.

7. Vervallen Prestaties

De prestaties ‘Persoonlijke verzorging speciaal’ en ‘Nachtverzorging’ en ‘Nachtverpleging’ komen per 2025 te vervallen. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd omdat de prestaties niet langer relevant of duidelijk waren voor de praktijk.

8. Overige Aanpassingen

Daarnaast zijn er diverse tekstuele en structurele aanpassingen doorgevoerd om de regelgeving te actualiseren voor 2025. Dit omvat de actualisering van jaartallen, definities, en prestatiecategorieën om de regelgeving beter af te stemmen op de praktijk.

Conclusie

De wijzigingen in de regelgeving voor de langdurige zorg in 2025 zijn omvangrijk en vooral gericht op financiële herstructurering en verduidelijking. Deze aanpassingen zullen naar verwachting leiden tot een betere en meer uniforme bekostiging en uitvoering van zorg, waardoor de continuïteit en kwaliteit van de zorg voor cliënten gewaarborgd blijft. Het is essentieel voor zorgaanbieders en zorgkantoren om zich goed voor te bereiden op deze veranderingen om optimaal te kunnen inspelen op de nieuwe regels en kaders.

Het bericht Nieuwe Regels voor Langdurige Zorg in 2025: Een Financieel Overzicht verscheen eerst op MedicalFacts.nl.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram