Diabetici met fysieke beperking kunnen voortaan zelf bloed prikken

Ingenieurs UAntwerpen ontwerpen goedkope bloedprikkerhouder die eenvoudig geprint kan worden

Voor diabetespatiënten met een fysieke beperking is zelf bloed prikken vaak onmogelijk. Onderzoekers en oud-studenten industriële wetenschappen van de Universiteit Antwerpen ontwierpen op vraag van het diabetescentrum van AZ Sint-Maarten een bloedprikkerhouder voor deze doelgroep. AZ Sint-Maarten in Mechelen testte het prototype en zal het toestel als eerste ziekenhuis in gebruik nemen. Wereldwijd kunnen ziekenhuizen het design nu ook zelf maken met een 3D-printer.

Mensen met diabetes moeten heel regelmatig bloed prikken om hun bloedsuikerwaardes te meten. Bij de meeste patiënten gaat dat heel vlot, maar niet bij iedereen. “Diabetici met fysieke beperkingen kunnen de bestaande bloedprikkers moeilijk of soms gewoon niet gebruiken”, zegt Ilde Van den Bulck, diabeteseducator en teamleider van het diabetescentrum in het AZ Sint-Maarten (Mechelen). “Denk bijvoorbeeld aan patiënten met halfzijdige verlammingen of mensen die als gevolg van een complicatie van vergevorderde diabetes gedeeltelijk blind worden. Zij hebben iemand nodig om hen te helpen met het prikken van bloed. Tot vier keer per dag is die hulp noodzakelijk. Een tool zou patiënten moeten helpen om zelfstandiger te worden.”

Robuuste oplossing

Van den Bulck nam contact op met het iMagineLab van de Universiteit Antwerpen. Dat is de technologieclub en makerspace van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. Studenten, onderzoekers en alumni werken er aan wetenschappelijke en technologische projecten. Postdoctorale onderzoekers Thomas Huybrechts en Thomas Janssen en alumnus Satish Singh bogen zich over de kwestie. De drie ingenieurs ontwierpen meerdere prototypes. “We bouwden eerst een mechanische constructie die met behulp van een motortje omhoog en omlaag bewoog met een batterij”, legt Huybrechts uit. “We beseften echter dat de eindgebruiker nood had aan een simplistische, robuuste oplossing die makkelijk na te bouwen is in ziekenhuizen. Daarom ontwierpen we een bloedprikkerhouder die een veelgebruikt model van bloedprikker kan vasthouden en bevestigen.”

Eenvoudig zelf printen

Oud-student Satish Singh is zelf diabetespatiënt. “Er zijn sensoren op de markt die hetzelfde doen als een bloedprikker, zonder dat patiënten die hoeven vast te houden. Patiënten kunnen die sensoren via een app linken met hun smartphone. Maar ze zijn duur en worden niet terugbetaald voor vele diabetespatiënten.” Daar maakt de bloedprikkerhouder van de Antwerpse ingenieurs het verschil. “Ons ontwerp biedt een low-costoplossing”, zegt Janssen. “Het design is gratis online (open source) beschikbaar. Zo kunnen ziekenhuizen of patiënten met een 3D-printer gemakkelijk eigen bloedprikkerhouders printen. Dit maakt de oplossing betaalbaar, toegankelijk en wereldwijd inzetbaar. Het printen van een bloedprikkerhouder duurt ongeveer twee uur en komt op minder dan één euro aan materiaalkost per exemplaar. We gebruiken filament uit PLA, een soort plastic.” AZ Sint-Maarten zal de bloedprikkerhouder als eerste ziekenhuis gaan gebruiken. De ingenieurs van iMagineLab willen in de toekomst hun vaardigheden blijven gebruiken om problemen uit de zorgsector op te lossen.

Bijkomende info:

Producteigenaars:Thomas Huybrechts (postdoctorale onderzoeker UAntwerpen – Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen),Thomas Janssen (postdoctorale onderzoeker UAntwerpen – Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen)en Satish Singh (alumnus UAntwerpen – Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen) Drie industrieel ingenieurs en leden van technologieclub/makerspace iMagineLab (op Campus Groenenborger)[email protected] https://github.com/iMagineLab-BE/blood-pricker-holder/

Het bericht Diabetici met fysieke beperking kunnen voortaan zelf bloed prikken verscheen eerst op MedicalFacts.nl.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram