MIND deelt de conclusie van het VN-comité

“Situatie voor mensen met psychische problemen verslechterd”

MIND is het eens met het oordeel van het comité van de Verenigde Naties, dat toeziet op de naleving van het VN-verdrag. Handicap. “Acht jaar na invoering van het VN-verdrag Handicap is de situatie voor
mensen met psychische problemen verslechterd.” De wachtlijsten in de geestelijke
gezondheidszorg zijn nóg langer geworden, waarvan de helft van de wachtenden
langer dan de maximale toegestane wachttijd. Het aantal betaalbare woningen voor
mensen met psychische problemen is afgenomen. Ook is het aantal gedwongen
eenzame opsluitingen (separaties) nog steeds niet afgenomen, ondanks de
Veldnorm insluiting van 2013 en het Dolhuysmanifest van 2015. MIND roept de
regering op werk te maken van de aanbevelingen van het VN-comité.

Geen participatie, maar uitsluiting

Het comité concludeert dat in Nederland mensen met een psychische achtergrond
onvoldoende mogelijkheden krijgen om te participeren in de samenleving. Stigma op ggz
speelt hierbij een rol, naast discriminatie en onvoldoende effectief beleid om hun
positie te verbeteren. Dat leidt tot uitsluiting van de arbeidsmarkt, van onderwijs,
sociale relaties en een goede woonomgeving.

Ineffectief beleid

Het comité geeft een aantal voorbeelden van ineffectief beleid en legt daarbij de vinger
op de zere plek: het beleid wordt nog onvoldoende in samenspraak gemaakt met de
mensen die het uiteindelijk aangaat. Nederlandse jongeren met beperkingen worden
hierin expliciet genoemd. Ook wordt vermeld dat onze instituties niet voldoende
mogelijkheden geven om misstanden aan de kaak te stellen of een klacht in te dienen.
Door de decentralisatie is rechtsongelijkheid ontstaan: het maakt uit in welke gemeente
je woont of en hoe je passende zorg kan krijgen. Zo bestaan er te grote verschillen tussen
gemeenten die inclusie in de weg staan.
MIND roept de regering op werk te maken van de aanbevelingen van het VN-comité en
de ggz om ‘eenzame opsluiting’ separatie per direct te stoppen.

Bron: MIND

Het bericht MIND deelt de conclusie van het VN-comité verscheen eerst op MedicalFacts.nl.

De Toekomst van het Huisartsenvak: Innovatie, Hybride Werkmodellen en een Betere Werk-Privébalans

Het vak van huisarts is de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. Wat ooit een rol was die volledig gebonden was aan een fysieke praktijk, evolueert nu naar een meer flexibele en technologisch ondersteunde functie. Deze transformatie komt niet zonder reden. Tussen 2010 en 2020 steeg het ziekteverzuim onder huisartsen van 3,2 procent naar 5,6 procent, zoals gepensioneerd huisarts Nico Verhoef in zijn promotieonderzoek heeft aangetoond. Deze stijging wordt deels toegeschreven aan de toenemende stress en burn-outklachten onder huisartsen, een direct gevolg van de zware werkdruk in de traditionele praktijk.

De Druk van een Fysieke Praktijk

Het runnen van een fulltime huisartsenpraktijk brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee. De dagelijkse stroom van patiënten, de administratieve lasten, en de constante beschikbaarheid die vereist is, zorgen voor een hoge mate van stress. Verhoef stelt dat het traditionele model van de huisartsenpraktijk onder druk staat en dat er behoefte is aan innovatieve oplossingen om het vak aantrekkelijker en duurzamer te maken.

De Oplossing: Hybride en Remote Werken

Arts en Zorg Groep, de grootste eerstelijnszorgorganisatie van Nederland, speelt in op deze behoefte aan verandering door het hybride werkmodel te introduceren via het Gezond.nl platform. Dit model biedt huisartsen de mogelijkheid om vanuit huis of zelfs vanuit het buitenland te werken. Hierdoor kunnen huisartsen hun professionele verplichtingen combineren met een verbeterde werk-privébalans.

Amon van den Borg, CEO van Arts en Zorg Groep, moedigt huisartsen aan om deze nieuwe werkvormen te omarmen. “We willen dat huisartsen weten dat ze niet hoeven te kiezen tussen hun professionele toewijding en hun persoonlijke leven,” zegt hij. “Door technologie in te zetten, kunnen ze beide combineren en toch een essentiële bijdrage leveren in de Nederlandse gezondheidszorg, zelfs als ze ervoor kiezen om elders te wonen.”

Hybride Werken voor Huisartsen met Jonge Kinderen

Voor huisartsen met jonge kinderen biedt het hybride model een uitkomst. In plaats van vijf dagen per week fysiek aanwezig te moeten zijn in de praktijk, kunnen ze nu ook vanuit huis werken. Dit geeft hen de flexibiliteit om hun professionele verantwoordelijkheden te combineren met hun gezinsleven. Via de app kunnen zij zorgvragen van patiënten direct beantwoorden via de chat, waardoor ze altijd beschikbaar zijn voor hun patiënten, zonder dat dit ten koste gaat van hun privéleven.

Bijdragen aan de Nederlandse Zorg vanuit het Buitenland

Een ander voordeel van het hybride werkmodel is de mogelijkheid voor huisartsen om vanuit het buitenland te blijven werken. Een Nederlandse huisarts die bijvoorbeeld naar Spanje verhuist, kan via het platform nog steeds patiënten in Nederland helpen. Dit zorgt ervoor dat waardevolle expertise behouden blijft binnen het Nederlandse zorgsysteem, terwijl de arts geniet van een leven in het buitenland.

Meer Tijd voor Kwetsbare Patiënten

Het hybride zorgmodel biedt niet alleen voordelen voor de artsen zelf, maar ook voor de patiënten. Door routinematige en minder urgente zorgvragen online af te handelen, blijft er in de fysieke praktijk meer tijd over voor de zorg aan kwetsbare en chronisch zieke patiënten. Leontien Molenaar, medisch directeur van Gezond.nl, merkt op dat deze nieuwe manier van werken ervoor zorgt dat huisartsen hun tijd efficiënter kunnen indelen, wat leidt tot betere zorg voor degenen die het echt nodig hebben.

Foto: Arts en Zorg Groep

Innovatie en Erkenning

De hybride zorgvorm van Gezond.nl heeft al veel positieve feedback ontvangen. Het recente inspectierapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd benadrukt de kwaliteit en veiligheid van deze aanpak. Sanne van Duin, directeur van Gezond.nl, stelt dat deze erkenning bevestigt dat digitale en hybride zorg niet alleen haalbaar is, maar ook een effectieve en betrouwbare manier biedt om de zorg toegankelijker en minder belastend te maken.

De toekomst van het huisartsenberoep is onmiskenbaar aan het veranderen. Door de adoptie van nieuwe technologieën en werkmodellen kunnen huisartsen hun werk op een meer flexibele en duurzame manier uitvoeren, wat zowel henzelf als hun patiënten ten goede komt.

Bron: Arts en Zorg Groep

Het bericht De Toekomst van het Huisartsenvak: Innovatie, Hybride Werkmodellen en een Betere Werk-Privébalans verscheen eerst op MedicalFacts.nl.

Waarom flossen onmisbaar is voor gezond tandvlees

Heb je er al eens over nagedacht? Flossen is een essentieel onderdeel van mondhygiëne? Daarom is het eigenlijk reuze zonde dat vaak over het hoofd wordt gezien. Veel mensen denken dat het poetsen van de tanden voldoende is. Maar een tandenborstel kan niet alle tandplak verwijderen die zich tussen de tanden ophopen. Flossen kan deze moeilijk bereikbare plaatsen reinigen. En hierdoor wordt het risico op tandvleesontsteking en andere mondproblemen aanzienlijk verminderd. Kies je ervoor om niet regelmatig te flossen? Dan kunnen bacteriën zich ophopen in deze ruimtes, wat kan leiden tot ontstoken en bloedend tandvlees.

Je zorgt voor gezond tandvlees; dé basis van een gezond gebit

Gezond tandvlees is de basis van een gezond gebit. Flossen, bijvoorbeeld met de producten van sunstargum.com, speelt een directe rol in het beschermen van deze basis. Een ontsteking aan het tandvlees ontstaat wanneer tandplak zich ophoopt langs de tandvleesrand. Dit bestaat uit bacteriën die zuren produceren. Deze irriteren vervolgens het tandvlees. Dit leidt tot zwelling, roodheid en bloeding tijdens het poetsen of eten. Kies je ervoor om dagelijks te flossen? Dan verwijder je de plak- en voedselresten die anders tussen de tanden zouden blijven zitten. En op deze manier kun je de gezondheid van je tandvlees beschermen. 

Je investeert in een betere algemene gezondheid

Maar er is nog een ander groot voordeel waar je van profiteert. Flossen draagt ook bij aan een betere algemene gezondheid. Er is een duidelijk verband aangetoond tussen mondgezondheid en algemene gezondheid. Problemen zoals tandvleesontsteking werden in verband gebracht met een breed scala aan aandoeningen. Denk daarbij aan hartziekten, diabetes en ademhalingsproblemen. Kies je ervoor om te flossen? Dan verminder je de bacteriële belasting in je mond. En dit kan helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen. Maar je kunt ook denken aan het verminderen van een pijnlijke tong.

Je gaat voor een frisse adem en een stralend gebit

Ook zorgt flossen voor een frisse adem en een stralend gebit. Blijven voedselresten en tandplak tussen de tanden zitten? Dan kunnen ze een onaangename geur veroorzaken. Dit leidt niet alleen tot een slechte adem. Het kan ook vlekken op de tanden veroorzaken. Maar het kan ook de esthetiek van je glimlach aantasten. Ga je iedere dag na het poetsen flossen? In dat geval houd je je tanden schoon en je adem fris. Het is dus de hoogste tijd om je stralende gebit een boost te geven!

Het bericht Waarom flossen onmisbaar is voor gezond tandvlees verscheen eerst op MedicalFacts.nl.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram