Het idee om 24/7 ouderenzorg alleen nog geclusterd aan te bieden, zoals voorgesteld door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Verenso , lijkt misschien een logische stap om efficiënter om te gaan met de schaarse zorgmiddelen. Echter, dit voorstel gaat voorbij aan de harde realiteit van veel ouderen die thuis blijven wonen met het Volledig Pakket Thuis (VPT). Hoewel VPT wordt gepresenteerd als een oplossing waarmee ouderen met een Wlz-indicatie thuis kunnen blijven wonen, blijkt in de praktijk dat het pakket ernstige tekortkomingen vertoont. Een van de grootste problemen is dat de beloofde zorg, zoals maaltijden, vaak niet geleverd wordt. In plaats daarvan ontvangen ouderen een financiële compensatie die vaak niet marktconform is en absoluut niet toereikend voor de daadwerkelijke kosten van voeding, pedicure en soms ook huishoudelijke hulp.
Tegelijkertijd betalen ouderen met een VPT een hogere eigen bijdrage, waardoor zij financieel benadeeld worden terwijl zij niet de volledige zorg krijgen waar zij recht op hebben. Deze scheve verhouding ondermijnt het oorspronkelijke doel van het beleid: ouderen ondersteunen om langer thuis te blijven wonen met behoud van zelfstandigheid en kwaliteit van leven.
De oproep van LHV en Verenso om 24/7 zorg enkel geclusterd aan te bieden en thuiswonende ouderen geen Wlz-indicatie meer te geven , doet vermoeden dat efficiëntie zwaarder weegt dan de eigen regie en het welzijn van de ouderen zelf. De zorg voor thuiswonenden zou dan gefinancierd worden vanuit de Zorgverzekeringswet, wat minder mogelijkheden biedt voor intensieve zorg. Dit zorgt er niet alleen voor dat de keuzevrijheid van ouderen drastisch wordt beperkt, maar het dwingt hen ook om naar een geclusterde woonvorm te verhuizen om toegang te krijgen tot de zorg die ze nodig hebben. De Wlz-indicatie pas toepassen bij verhuizing naar een geclusterde setting zoals een verpleeghuis of kleinschalige woonvorm, zorgt er bovendien voor dat kwetsbare ouderen tussen wal en schip dreigen te vallen en van zorg verstoken blijven.
Bovendien speelt het probleem van wachttijden een grote rol in de huidige ouderenzorg. Het is geen geheim dat verpleeghuizen te maken hebben met lange wachtlijsten, waardoor ouderen die op een Wlz-indicatie wachten in onzekerheid blijven. Dit voorstel van LHV en Verenso biedt geen oplossing voor deze structurele problemen en zal de druk op de zorg verder doen toenemen.
Hoewel de intentie om zorg efficiënter te organiseren begrijpelijk is, moet de focus liggen op zorg die afgestemd is op de individuele behoeften van ouderen. Het Volledig Pakket Thuis lijkt die belofte niet waar te maken en de plannen van LHV en Verenso dreigen deze situatie alleen maar te verergeren. Als de zorg voor kwetsbare ouderen echt verbeterd moet worden, dan moet de oplossing niet liggen in beperking van zorgopties, maar juist in uitbreiding en verbetering van de zorg aan huis, zonder onnodige administratieve barrières of financiële lasten voor ouderen .
De volledige tekst van het voorstel van LHV en Verenso is hier te lezen: Skipr-artikel.
Het bericht “VPT faalt: Ouderen krijgen onvoldoende zorg en betalen wel de prijs” verscheen eerst op MedicalFacts.nl.