Ouderenmishandeling – Onze Onzichtbare Schande

Stel je voor: je hebt je hele leven gewijd aan het zorgen voor anderen, gezwoegd en gespaard, kinderen grootgebracht, en dan, op je oude dag, in je kwetsbaarste tijd, word je slachtoffer van de mensen die je zou moeten kunnen vertrouwen. Ouderenmishandeling is geen sensationeel onderwerp dat je elke dag op de voorpagina ziet, maar het is een sluimerend probleem dat tienduizenden mensen in ons land raakt. Eén op de twintig ouderen wordt jaarlijks slachtoffer van mishandeling, een cijfer dat pijn doet en onze samenleving tot diep in haar morele kern zou moeten schokken.

Ouderenmishandeling begint vaak klein en groeit in stilte. De buurvrouw die wat extra boodschappen met de pinpas van de oudere afrekent of een familielid dat steeds grotere bedragen ‘leent’ zonder intentie om terug te betalen. Dit is het begin van financieel misbruik, de meest voorkomende vorm van mishandeling, en het opent de deur naar een scala aan andere vormen van misbruik – fysiek, psychisch, seksueel en verwaarlozing. Het is een triest spectrum dat zich vaak onttrekt aan het zicht van buren, vrienden en zelfs hulpverleners. Waarom? Omdat schaamte en schuld de stem van de slachtoffers verstikken. De generatie die nu ouder is, is vaak opgegroeid met het idee dat je ‘de vuile was niet buiten hangt’, en dat maakt hen des te kwetsbaarder.

De vraag die we onszelf moeten stellen, is simpel: durven wij onze ogen open te houden? Want zien betekent handelen. Zien betekent erkennen dat die buurvrouw of dat familielid misschien niet alleen ‘overbelast’ is, maar dat er sprake kan zijn van ontspoorde mantelzorg die ontaardt in mishandeling. Soms zit de dader gevangen in eigen onmacht, maar soms is er sprake van pure opzet – financieel gewin, wraak, of simpelweg desinteresse.

Onze morele plicht als samenleving is om ouderen de waardigheid te geven die zij verdienen. Dat betekent dat we niet wegkijken bij signalen van mishandeling. We moeten alert zijn op tekenen zoals een oudere die plots angstig is, lichamelijke verwondingen zonder verklaring heeft, of afhankelijk lijkt van een verzorger die onverschillig of zelfs vijandig is. Het vraagt van ons dat we vragen stellen, dat we luisteren en het gesprek aangaan. Geen beschuldigingen, maar open, geïnteresseerde vragen. Want het erkennen van een ‘niet-pluis-gevoel’ kan het verschil maken tussen onzichtbaar lijden en een geredde levensavond.

Maar laten we het niet bij woorden alleen laten. Dit is een oproep aan iedereen: professionals, buren, vrienden en familie. Ouderenmishandeling is geen probleem van een ander, het is ons probleem. Onze plicht is om niet weg te kijken, om niet te zwijgen, en om te handelen. Want wie zwijgt, stemt toe. En onze ouderen verdienen beter.

Ouderenmishandeling omvat zowel handelingen als het nalaten daarvan door personen die een persoonlijke of professionele band hebben met de oudere (65 jaar of ouder). Dit leidt tot, of kan leiden tot, lichamelijke, psychische of materiële schade. Vaak is er bij de oudere sprake van gedeeltelijke of volledige afhankelijkheid van de pleger.

Er zijn vijf vormen van ouderenmishandeling, die vaak in combinatie voorkomen:

Fysieke mishandeling

Psychische mishandeling (waaronder schending van privacy)

Verwaarlozing

Financieel misbruik

Seksueel misbruik

Hoewel schending van rechten soms apart wordt genoemd, omvat elke vorm van ouderenmishandeling een schending van de rechten van ouderen.

Hulp en Informatie Ouderenmishandeling

Bent u slachtoffer van geweld, of maakt u zich als particulier zorgen om een slachtoffer? Neem dan contact op met Veilig Thuis. Dit meldpunt is gratis en 24/7 bereikbaar via telefoonnummer 0800 2000. Het bespreekbaar maken van zorgen is een eerste stap om een onveilige thuissituatie te doorbreken. Kijk voor meer informatie op de website ‘Ik vermoed huiselijk geweld’.

Het bericht Ouderenmishandeling – Onze Onzichtbare Schande verscheen eerst op MedicalFacts.nl.

Dieren als Stille Getuigen van Ouderenmishandeling en Huiselijk Geweld

In onze samenleving is huiselijk geweld een duistere schaduw die veel verder reikt dan velen beseffen. We spreken over trauma’s, overlevenden, rechtszaken, maar te vaak blijven de meest kwetsbare slachtoffers onzichtbaar: de huisdieren. De subtiele, doch verwoestende link tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld vraagt om aandacht die verder gaat dan de deuren van de dierenartsenpraktijk of het bureau van een maatschappelijk werker of thuiszorg. Het is een maatschappelijke zwakte dat deze verbanden vaak over het hoofd worden gezien, terwijl ze cruciale hints kunnen zijn voor het blootleggen van dieperliggende vormen van geweld.

Het lijkt misschien vergezocht dat een mishandeld dier de sleutel zou kunnen zijn tot het onthullen van familiaal geweld, maar onderzoeken in Nederland en daarbuiten vertellen ons een ander verhaal. Cijfers liegen niet: in meer dan de helft van de gevallen van huiselijk geweld is er tevens sprake van dierenmishandeling. Dit feit, gepubliceerd in een rapport van Kadera, legt een ongemakkelijke waarheid bloot die te vaak in de marge van beleid en hulpverlening blijft hangen.

Wat weinigen zich realiseren is hoe deze dynamiek de slachtoffers gevangen houdt. Plegers van huiselijk geweld gebruiken dieren als manipulatiemiddel om macht uit te oefenen. Het huisdier, dat vaak een bron van troost en onvoorwaardelijke liefde biedt, wordt dan een pion in het wrede spel van controle en terreur. Slachtoffers blijven, gevangen in de angst dat het achterlaten van hun huisdier kan leiden tot wraak en wreedheid. Dit is geen onrealistische angst; 41% van de vrouwen gaf aan dat zij eerder hadden durven vluchten als ze zeker wisten dat hun huisdier veilig zou zijn.

En hier komt de rol van de dierenarts, die zich vaak in een ethisch doolhof bevindt. Wat te doen wanneer discretieplicht botst met het vermoeden van huiselijk geweld? De drempel om vermoedens te delen met hulpdiensten kan hoog zijn, vooral zonder sluitende bewijzen. Maar in een tijd waarin we steeds meer pleiten voor interdisciplinaire aanpakken, kan een melding van een dierenarts net dat ontbrekende puzzelstukje zijn voor hulpverleners en instanties die proberen een zaak rond te krijgen.

De huidige structuren schieten echter tekort. Er is weinig concrete begeleiding voor dierenartsen in deze situaties, terwijl zij vaak als eerste het letsel zien dat kan wijzen op misstanden. Dit ethische dilemma, dat besproken werd in bijeenkomsten zoals georganiseerd door het Instituut voor Recht en Ethiek in de Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, verdient aandacht en beleid dat verder gaat dan papieren richtlijnen.

Het is tijd dat we het debat over dierenwelzijn en huiselijk geweld verbreden. Niet alleen omdat het goed is voor de dieren, maar omdat het erkennen van deze link levens kan redden. Een hernieuwd bewustzijn en samenwerking tussen dierenartsen, medische professionals, en justitie is geen optie meer; het is een plicht. Dieren zijn meer dan huisgenoten. Ze zijn stille getuigen, en hun stem verdient het om gehoord te worden, want waar zij lijden, lijden mensen ook.

“Dierenmishandeling is niet alleen een daad van wreedheid tegenover dieren, maar vaak een stille voorbode van geweld binnen het gezin. Door het herkennen en rapporteren van deze signalen kunnen dierenartsen een cruciale schakel zijn in het doorbreken van de cirkel van intrafamiliaal geweld en bijdragen aan het beschermen van alle levende wezens die door deze schaduw getroffen worden. Ethische moed en samenwerking met justitie en medische professionals zijn onmisbaar om zowel mens als dier een veilige omgeving te bieden.”

Dierenmishandeling en huiselijk geweld gaan vaak hand in hand en kunnen ernstige gevolgen hebben voor zowel de mens als het dier. De rol van dierenartsen en zorgverleners is essentieel om signalen van mishandeling tijdig op te vangen en door te verwijzen naar de juiste instanties. Hieronder worden de manieren besproken waarop daders herkend kunnen worden en welke signalen belangrijk zijn.

Hoe Daders van Dierenmishandeling, Ouderenmishandeling, en Huiselijk Geweld te Herkennen

1. Signalen van Dierenmishandeling

Dierenmishandeling wordt vaak als een apart incident gezien, maar het kan ook een indicatie zijn van geweld binnen een gezin en familie. Veelvoorkomende tekenen zijn:

Omstandigheden van het dier: onvoldoende ruimte, slechte hygiëne, gebrek aan basisvoorzieningen zoals voedsel, water en benodigde geneesmiddelen.

Gedrag van het dier: angstig gedrag in de aanwezigheid van de eigenaar, teruggetrokkenheid, ongebruikelijke agressie, of een depressieve houding.

Letsel bij het dier: onverklaarbare verwondingen, eerdere of herhaalde fracturen, specifieke patronen van letsel.

2. Signalen van Huiselijk Geweld bij Slachtoffers

Het herkennen van huiselijk geweld bij mensen is net zo belangrijk en kan op de volgende manieren:

Vrijheidsbeperking: weinig sociale contacten, geen controle over financiën, geen beschikking over ID-documenten.

Psychosomatische klachten: spanningsklachten, angst, depressiviteit, slaapproblemen.

Gedrag: schaamte, schuldgevoelens, middelengebruik, bedekkende kleding, uitstel van afspraken.

Lichamelijk letsel: blauwe plekken, breuken, verlies van tanden, of hoofdletsel.

3. Daders van mishandeling laten vaak gedragingen zien die opvallen:

Normafwijkend gedrag: boze of ongepaste reacties op vragen, terughoudendheid in het uitleggen van verwondingen, ongeloofwaardige of verschillende verklaringen.

Interactie met het dier en slachtoffer: weinig betrokkenheid of bezorgdheid, grof of haastig gedrag bij het omgaan met het dier en mens.

Vertragen van hulp: vertraging in het zoeken van hulp of het onthouden van basiszorg.

4. Het Koppel van Geweld tegen Dieren en Mensen

“In ruim de helft van de gevallen van huiselijk geweld is er tevens sprake van dierenmishandeling.” (Garnier & Enders-Slegers, 2012)

Huiselijk geweld en dierenmishandeling gaan vaak samen

Indien u signalen opvangt die op dierenmishandeling kunnen duiden, is het van belang dat u dit zo snel mogelijk meldt via het landelijk meldnummer dierenmishandeling (144-redt een dier). Vaak is het zo dat dierenmishandeling en huiselijk geweld samengaan. In het geval van huiselijk geweld kunt u Veilig Thuis bellen (0800-2000).

Belang van aangifte doen

Wanneer aangifte van de dierenmishandeling wordt gedaan, kan het dier in veiligheid worden gebracht. Vervolgens kan het dier nader worden onderzocht op eventuele verwondingen en onbehandelde breuken. Soms kan het geconstateerde letsel bij het dier zelfs als doorslaggevend bewijs dienen in de zaak tegen de veroorzaker van de mishandeling van huisgenoten.

Het bericht Dieren als Stille Getuigen van Ouderenmishandeling en Huiselijk Geweld verscheen eerst op MedicalFacts.nl.

Hoe voetschimmel te voorkomen: Eenvoudige en praktische tips

Heb je ooit last gehad van voetschimmel?

Het ziet er verre van netjes uit. Het kan ervoor zorgen dat je nagels verkleuren, dikker en broos worden, waardoor het dragen van schoenen ongemakkelijk wordt. Het behandelen van voetschimmel kan een uitdaging zijn en als het onbehandeld blijft, kan het leiden tot een ernstigere infectie. De sleutel is om te voorkomen dat je een nieuwe infectie van voetschimmel krijgt. Het is niet moeilijk om schimmel weg te houden van je nagels. Hier zijn enkele stappen om te volgen.

Eenvoudige en praktische tips tegen voetschimmel

Door deze 5 eenvoudige tips te volgen, kun je een infectie met voetschimmel voorkomen. Als je denkt dat je last hebt van voetschimmel, ga dan naar Excilor voor een eenvoudige behandeling die je zelf thuis kunt uitvoeren. Je verdient het om mooie, gezonde voeten te hebben.

Goed verzorgde voeten

Houd je voeten goed schoon. Het is waarschijnlijk het belangrijkste wat je kunt doen om een infectie met voetschimmel te voorkomen. We raden aan om je voeten dagelijks te wassen met een antibacteriële zeep en ze daarna goed te drogen met een schone handdoek. Je kunt ook een voetpoeder gebruiken om eventueel achtergebleven vocht te absorberen, evenals een schimmeldodende spray. Houd je nagels kort, gevijld en recht afgeknipt en zorg ervoor dat je schone gereedschappen gebruikt.

Kijk uit in openbare ruimtes

Neem voorzorgsmaatregelen in openbare ruimtes. Openbare ruimtes zoals zwembaden, kleedkamers, openbare douches, hotelkamers of sportscholen kunnen broedplaatsen zijn voor voetschimmel omdat dit warme, vochtige omgevingen zijn waarin schimmel gedijt. Je kunt de juiste voorzorgsmaatregelen nemen om een infectie met voetschimmel te voorkomen door niet blootsvoets rond te lopen in deze ruimtes. Draag in plaats daarvan slippers of sandalen, was je voeten met een antibacteriële zeep en deel geen handdoek met anderen.

Draag geschikt schoeisel

Het is belangrijk om schoenen te dragen die je voeten laten ademen. Als ze constant vochtig worden gehouden zonder de kans om te drogen, loop je het risico om een perfecte omgeving te bieden voor een infectie met voetschimmel. Het is prima om schoenen te dragen zoals werkschoenen, laarzen, regenlaarzen, dikke klompen of sportschoenen, maar zorg ervoor dat je elke nacht je voeten en schoenen laat luchten. Het dragen van natuurlijke katoenen, zijden of wollen sokken helpt ook omdat ze vocht het best absorberen. Zorg er wel voor dat je dagelijks nieuwe sokken aantrekt. Het dragen van sandalen wanneer mogelijk kan ook gunstig zijn, omdat ze je voeten gemakkelijk laten ademen; maar neem extra voorzorgsmaatregelen als je een gebarsten of beschadigde teennagel hebt. Dit omdat sandalen gemakkelijk bacteriën in de opening laten doordringen en een infectie met voetschimmel kunnen veroorzaken.

Let op je algehele gezondheid

Een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitamines en mineralen kan de bloedcirculatie stimuleren. Een goede doorbloeding is belangrijk omdat de beperking van de bloedstroom ervoor zorgt dat de teennagel waardevolle voedingsstoffen verliest, wat het zwak en vatbaar maakt voor een infectie met voetschimmel. Bepaalde ziekten of de behandeling ervan, zoals diabetes, bestraling of chemotherapie voor de behandeling van kanker, kunnen ervoor zorgen dat je een verzwakt immuunsysteem hebt. Dit kan het moeilijk maken voor je lichaam om een infectie met voetschimmel te bestrijden.

Conclusie

Niemand wil een infectie met voetschimmel oplopen, maar soms kan het plotseling opduiken en dan sta je voor de uitdaging om er vanaf te komen. Het is eigenlijk makkelijker dan je denkt om voetschimmel op te lopen, maar het goede nieuws is dat het ook mogelijk is om te voorkomen als je deze tips volgt.

Het bericht Hoe voetschimmel te voorkomen: Eenvoudige en praktische tips verscheen eerst op MedicalFacts.nl.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram