Natuurlijk wil je hier het liefst niet over nadenken, al is het soms juist wél goed om hierbij stil te staan. Je kunt plotseling overlijden en dat geldt ook voor je partner. Dit heeft enorme gevolgen, zowel emotioneel als financieel door het wegvallen van een inkomen. Je kunt er daarom voor kiezen om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Hoe werkt zo’n verzekering eigenlijk precies en hoe wordt de hoogte van de premie bepaald? In dit artikel vertellen we je hier meer over.
Wat is een overlijdensrisicoverzekering?
Een overlijdensrisicoverzekering keert een vooraf afgesproken bedrag uit aan je nabestaanden als je tijdens de looptijd van de verzekering komt te overlijden. Met dit geld kan jouw achtergebleven partner (tijdelijk) jouw weggevallen inkomen opvangen en de vaste lasten blijven betalen.
Het vrijgekomen bedrag kan onder andere worden gebruikt om de hypotheek (deels) af te lossen – of om de huur te blijven doorbetalen. Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is daarom het overwegen waard als je gaat samenwonen met je partner.
Ook gezinsuitbreiding kan een reden zijn om een ORV te overwegen. Als je partner overlijdt, kan het namelijk lastig zijn om de lasten voor de kinderen te blijven dragen op één salaris. Hoewel een uitkering uit de verzekering het gemis niet verzacht, zorgt het wel voor financiële rust en stabiliteit voor je gezin.
Welke factoren bepalen hoeveel premie je betaalt?
Een overlijdensrisicoverzekering kun je vaak geheel naar eigen wens samenstellen. Hoeveel premie je betaalt, hangt af van de keuzes die je maakt. We noemen hieronder wat factoren die van invloed kunnen zijn.
Verzekerd bedrag: Bij het afsluiten van een ORV kun je zelf kiezen welk bedrag je kunt verzekeren. Vanzelfsprekend geldt: hoe hoger dit bedrag, hoe hoger de maandelijkse premie.
Verzekeringsvorm: Veel verzekeraars bieden verschillende verzekeringsvormen aan. Je kunt in de meeste gevallen kiezen tussen een gelijkblijvend of een dalend verzekerd bedrag. Kies je voor een dalend bedrag? Je betaalt dan minder premie.
Looptijd van verzekering: Bij het afsluiten van de verzekering bepaal je een einddatum. Tot welke leeftijd heb je het vangnet nodig? Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om hem te laten doorlopen tot de hypotheek (grotendeels) is afgelost, of totdat de kinderen volwassen zijn.
Soort premie: Je kunt uit twee verschillende premievormen kiezen, vast en variabel. Bij een variabele premie wordt het bedrag aangepast aan je leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe meer je gaat betalen. Je weet bij deze vorm wel van tevoren hoeveel je gaat betalen, dit staat al vast voordat de verzekering start.
Je leeftijd, gezondheid en leefstijlkeuzes: Ook je leeftijd en je gezondheid zijn van invloed op de hoogte van de premie. Jonge, gezonde mensen betalen over het algemeen minder dan ouderen die al wat gezondheidsklachten hebben. Verzekeraars vragen altijd om een gezondheidsverklaring om hierover een goed oordeel te kunnen vellen. Hier wordt ook gevraagd of je rookt. Mensen die roken, hebben meer gezondheidsrisico’s en betalen daarom meer premie.
Zekere voor het onzekere
Je hebt je gezondheid niet altijd in de hand. Ook als je over het algemeen heel gezond leeft en bewuste keuzes maakt, kun je plots overlijden. Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten zijn jouw naasten financieel beschermd wanneer jouw inkomen wegvalt. Dat kan net dat beetje zekerheid geven.
Het bericht Hoe wordt de premie van een overlijdensrisicoverzekering bepaald? verscheen eerst op MedicalFacts.nl.