Karolinska leidt de weg in klinisch gebruik van baanbrekende MRI-technologie
Het Karolinska Universitair Ziekenhuis is pionier in het klinisch gebruik van een revolutionaire MRI-camera. Meer dan 600 patiënten zijn al onderzocht met de nieuwe 7 Tesla MRI-camera, die betere beelden en nieuwe behandelingsmogelijkheden biedt voor neurologische aandoeningen.
Wereldprimeur voor Karolinska met 7 Tesla MRI-camera
In de zomer van 2023 werd het Karolinska Universitair Ziekenhuis het eerste ziekenhuis ter wereld dat de nieuwe MRI-camera in klinische praktijk gebruikte. De nieuwe camera heeft een magnetisch veld van 7 Tesla, het sterkste dat in de gezondheidszorg wordt gebruikt.
Succesvolle eerste 600 onderzoeken
Nu zijn al meer dan 600 patiënten onderzocht met de MRI. Tobias Granberg, afdelingshoofd bij ME Neuroradiologie, Medische Diagnostiek Karolinska, legt uit: “Karolinska is een van de weinige ziekenhuizen ter wereld met toegang tot deze nieuwe technologie. Door een sterke focus op klinisch voordeel hebben we patiënten kunnen onderzoeken op een werelduniek tempo.”
Nieuwe mogelijkheden voor neurologische ziekten
Voor mensen met verschillende neurologische aandoeningen, zoals MS, ALS, Parkinson, Alzheimer en epilepsie, kan de camera een groot verschil maken. Bij MS bijvoorbeeld, is het mogelijk om ontstekingsveranderingen in de hersenschors en bloedvaten in de MS-veranderingen te zien, wat bijdraagt aan een vroegere diagnose en behandeling. Bij ALS maakt de nieuwe camera het gemakkelijker om ijzerafzettingen in de hersenen te zien, wat ook bijdraagt aan een vroegere diagnose en de mogelijkheid om deel te nemen aan medicijnonderzoeken.
Verbeterde beeldkwaliteit en detailweergave
De nieuwe camera biedt aanzienlijk betere beelden dan zijn voorgangers. Het heeft een hogere resolutie en betere detailweergave van kleine veranderingen. Bij epilepsie kan de oorzaak van aanvallen worden gevonden bij één op de drie patiënten die geen bevindingen hebben met een reguliere MRI. Het vinden van deze kleine veranderingen maakt het mogelijk om deze patiënten te opereren, wat kan leiden tot aanvalsvrijheid.
Snellere en nauwkeurigere diagnostiek met AI
De MRI maakt ook gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Dit betekent onder andere minder ruis in de beelden, maar ook dat de onderzoeken sneller gaan. Granberg zegt: “We zien dat we tot 30 procent meer mensen per dag kunnen onderzoeken met de camera’s waar we volledig gebruik maken van deze AI-technologieën.”
Toekomstige verwachtingen
Het ziekenhuis verwacht de camera te gebruiken om jaarlijks ongeveer 1.600 patiënten te onderzoeken. Deze vooruitgang markeert een belangrijke stap in de verbetering van de diagnose en behandeling van neurologische aandoeningen.
Het Karolinska Universitair Ziekenhuis blijft zo een voortrekkersrol vervullen in de toepassing van geavanceerde medische technologieën, ten behoeve van patiënten over de hele wereld.
Bron: Karolinska Universitair Ziekenhuis
Het bericht Meer dan 600 patiënten onderzocht met een nieuw type MRI-scanner in het Karolinska Universitair Ziekenhuis verscheen eerst op MedicalFacts.nl.