Halvering eigen risico: twee voor- en nadelen

Een van de kernpunten van het nieuwe kabinet is om het eigen risico te halveren. Ook willen zij dat patiënten per behandeling niet meer dan 50 euro zelf hoeven te betalen. Dit is fijn nieuws voor zorgbehoevende mensen met een kleine portemonnee, maar er zijn ook mensen voor wie dit besluit minder goed uitpakt. We zetten twee voor- en nadelen van de nieuwe maatregelen voor je op een rij.

Voordeel 1. Drempel wordt lager

Met het huidige eigen risico van 385 euro per jaar, zijn er mensen in Nederland die zorg mijden uit angst veel geld te moeten betalen. Vooral voor mensen met een kleine portemonnee en chronisch zieken is dit het geval. Zij stellen bijvoorbeeld een behandeling uit, laten zich niet doorverwijzen naar het ziekenhuis of een specialist of doen langer met de dosering van medicijnen. Met een verlaging van het eigen risico, zal de drempel voor goede, noodzakelijke zorg voor veel mensen lager worden.

Voordeel 2. Klachten worden eerder behandeld

Als een behandeling zo snel mogelijk nadat de klachten ontstaan plaatsvindt, is deze vaak succesvoller en kosteneffectiever. Als de drempel om naar een arts te gaan wordt verlaagd, zullen mensen waarschijnlijk ook eerder aan de bel trekken. Hierdoor kan voorkomen worden dat de klachten verergeren.

Nadeel 1. Invloed op de zorgpremie

Het halveren van het eigen risico brengt kosten met zich mee voor verzekeraars. Zij moeten namelijk een groter deel van de zorgkosten gaan vergoeden. Dit zal waarschijnlijk zichtbaar zijn in de zorgpremie van de zorgverzekering, die zal gaan veranderen.

Nadeel 2. Meer druk op de zorg

Het is je vast niet onbekend dat er momenteel een hoge druk op de zorg is. Mede door vergrijzing is er momenteel een grotere zorgvraag, terwijl er tegelijkertijd ook een tekort is aan kundig personeel. Deze druk zal mogelijk toenemen als het eigen risico wordt gehalveerd. Als minder mensen zorg mijden, zal dit ook betekenen dat de vraag waarschijnlijk hoger wordt.

De meningen zijn verdeeld

Over het besluit om het eigen risico te verlagen, zijn de meningen verdeeld. Ben jij het eens met het besluit van de regering om het eigen risico te halveren, en een maximaal bedrag per behandeling in te voeren? Of ben jij voorstander om het eigen risico van 385 euro per jaar te behouden?

Het bericht Halvering eigen risico: twee voor- en nadelen verscheen eerst op MedicalFacts.nl.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram